Werkwijze

Ik werk vanuit compassie en respect met mensen die de achtergrond van hun vraag of klacht willen onderzoeken. Ik hanteer inzichten uit Mindfulness, Systemisch opstellen, de Polyvagaaltheorie en lichaamsgerichte traumatherapie. Ik probeer als pionier een brug te slaan tussen (para)medische werkwijzen en wetenschappelijke kennis en onderzoek. 
Mijn expertise ligt op het gebied van werken met mensen met onbegrepen stem-, adem- en keelklachten (boeren, slikproblemen, globus druk op de borst) en trauma /post traumatische stress klachten. De invloed van ons onbewuste, autonome zenuwstel op het ontstaan van deze klachten speelt een grote rol. In een veilige omgeving kunnen nieuwe patronen ontwikkeld worden.

De Polyvagaal theorie

De Polyvagaal theorie wordt ook wel zien als de wetenschap van veiligheid. De theorie is ontwikkeld door Stephen Porges, een Amerikaanse psychiater die vanaf eind jaren ’60 neurobiologisch onderzoek doet. De theorie biedt een neurologische verklaring voor de mogelijkheid om ons lichamelijk, emotioneel en mentaal zo veilig te kunnen voelen waardoor we echt kunnen leven en de risico’s van leven aan kunnen gaan. Hij verklaart vanuit fysiologisch en psychologisch perspectief hoe we ons kunnen verbinden met andere mensen, in- en soms ook uit contact kunnen gaan.
Ons autonome, onbewuste zenuwstelsel schat voortdurend risico’s in en bewaakt zo onze veiligheid. Hierdoor kunnen we in situaties snel reageren. Dit autonome deel van ons zenuwstelsel heeft verschillende mogelijkheden om in te spelen op onveilige situaties.
De nervus Vagus, waarnaar de theorie is genoemd, kan afhankelijk van de situatie verschillende acties voorbereiden, waardoor we in staat zijn om met een juiste reactie te overleven. Een van de overlevingsstrategieën is vechten (fight) of vluchten (flight): we gaan sneller ademen, onze hartslag versnelt, al onze spieren zijn klaar voor actie, we staan op scherp en onze stem reageert. Wanneer de situatie nog dreigender is kan ook  bevriezen (freeze),  voor overleving zorgen: niet bewegen, oppervlakkig ademen, weinig geluid maken. En dit alles onbewust, gericht op overleving in een spannende situatie.

Trauma
De Polyvagaal theorie is van toepassing op ‘trauma-overlevers’, mensen die een trauma hebben doorgemaakt.
Bij mensen met een gezonde fysieke, emotionele en/of mentale veerkracht is na een fight/flight of freeze reactie een terugkeer naar rust, veiligheid en menselijk contact mogelijk.
Trauma ontregelt het gevoel van veiligheid en veerkracht. Traumareacties verstoren ons tijdsbesef, waardoor we de nare situatie keer op keer kunnen herbeleven. Ons lichaam raakt in een staat van permanente onveiligheid, waardoor we steeds alert zijn, gespannen, gevoelig voor geluid en andere prikkels in de buitenwereld.
Peter Levine, de grondlegger van Somatic Experiencing, éen van de traumatherapieën die ik toepas, noemt trauma een onafgemaakte beweging. Doordat de lichamelijke reactie in het lichaam wel wordt voorbereid maar niet wordt afgebouwd, kunnen verstoringen ontstaan zoals ademklachten, hartritmestoornissen, stem-, en slikklachten, chronische spierspanning, darmklachten en problemen rondom horen en luisteren.
Traumatherapie kan helpen deze reacties alsnog in een later stadium af te bouwen. Hierdoor kunnen lichamelijke symptomen en een permanente waakzaamheid alsnog tot rust komen. Deze traumatherapie is lichaamsgericht, leert cliënten zichzelf te kalmeren, er wordt niet veel gepraat, het werkt nauwkeurig en langzaam om her-traumatisering te voorkomen

Onbegrepen keel- en stemklachten
Ik houd me in mijn werk vooral bezig met de gevolgen op het gebied van de adem en stem van trauma.  Ook zie ik veel mensen met “onbegrepen” klachten in het keelgebied zoals: voortdurend kokhalzen, boeren, chronisch hoesten, hyperventilatie en globus, het gevoel van een brok in hun keel. Deze klachten zijn vaak gebaseerd op onverwerkte, onuitgesproken trauma-, of trauma-gerelateerde ervaringen. Uitleg over de werking van ons autonome zenuwstelsel, overlevingsstrategieën en lichaamsgerichte traumatherapie, geven inzicht en brengen vaak verlichting van klachten.

Literatuur

Levine, P.A.(2007) De tijger ontwaakt: traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie en (2010) De stem van je lichaam, trauma's helen met je lichaam als gids Haarlem, Altamira
Porges, S.W. (2001) The polyvagal theory: phylogenetic substrates of a social nervous system. International Journal of Psychophysiology 42, 123-146 
Porges, S.W.(2010) The Polyvagal theory (Norton 2011)
Porges, S.W. (2018) Clinical applications of the Polyvagal Theory (Norton, 2018)

Neurophysiologie der Selbstregulation. DVD Auditorium, Bernd Ulrich Müllheim/Baden.

EMI, Eye movement Integration is ontwikkeld door de Canadese therapeute Danie Beaulieu.

EMI richt zich net als andere lichaamsgerichte therapieën op herstel van neurologische netwerken.
Het maakt gebruikt van 24 verschillende oogbewegingen die zowel op de cognitieve, emotionele als fysieke laag grote veranderingen tot stand kunnen brengen.

Literatuur: Danie Beaulieu(2012): Eye Movement Integration

Bodynamic, een lichaamsgerichte psychotherapie, is ontwikkeld door Lisbeth Marcher, een Deense therapeute. Haar werkwijze is gebaseerd op 40 jaar onderzoek naar de gevolgen van ontwikkelingsstoornissen vanaf de conceptie tot en met de pubertijd. Zij heeft ontdekt dat verstoringen in deze ontwikkeling impact hebben op ons psychische, emotionele en fysieke functioneren. In de behandeling worden lichaamsoefeningen aangeboden die de gevolgen van de verstoringen in deze ontwikkeling alsnog positief kunnen beïnvloeden.
Literatuur: Lisbeth Marcher en Sonja Fich (2010): Body Encyclopedia, a guide to psychological functions of the muscular system.

Systemisch opstellen

Onbewuste verbinding en loyaliteit met familieleden, culturele en systemische patronen kunnen ons handelen beïnvloeden zonder dat we ons daar van bewust zijn. Opstellingen, zowel individueel als in groepen bieden de mogelijkheid om achter gebeurtenissen te kijken die ons lijken te overkomen en die door deze patronen worden gevoed. Ik heb me gespecialiseerd in het werken met opstellen en symptomen en ziekte. Opstellingen kunt nooit medische behandelingen vervangen

Literatuur: Stephan Hausner: Zelfs als het me mijn leven kost.

Polyvagaaltherapie, een therapie gebaseerd op de theorie van Stephen Porges en uitgewerkt door Deb Dana www.debdanalcsw.com. Met behulp van deze werkwijze is het mogelijk om inzicht te krijgen in de werking van je individuele autonome zenuwstelsel, waardoor onbewuste processen bewust en tevens gereguleerd kunnen worden. Dit is van grote invloed op allerlei klachten op het gebied van de communicatie (spreken en luisteren) en op andere interne processen, zoals de spijsvertering.

Literatuur: Dana, D. The polyvagaltheory in therapy (Norton 2018)

SSP, Safe and Sound Protocol. SSP is gedurende 40 jaar ontwikkeld door Stephen Porges, een luistertraining die invloed uit kan oefenen op een overactief autonoom zenuwstelsel, waardoor de communicatie maar ook allerlei fysieke processen beter kunnen gaan functioneren.

Polyvagaaltheorie:
www.stephenporges.com

Trauma:
Bodynamic:
www.bodynamic.com
www.claudia-haarmann.de
Somatic experiencing:
www.traumahealing.nl
www.claudia-haarmann.de

Opstellen
www.stephan-hausner.de

Prof. Porges en medewerkers